Ciència ciutadana: les dades a les nostres mans

31/01/2014

Ciència ciutadana: les dades a les nostres mans

L’Oficina de Ciència Ciutadana del BarcelonaLab és una plataforma formada per cinc grups de recerca d’àmbits ben diversos. La ciència ciutadana implica la ciutadania en les tasques pròpies d’una recerca científica. Busca compartir el mètode, la recol·lecció de dades i els resultats amb un ampli espectre de la població gràcies a l’ús de noves tecnologies i telèfons intel·ligents. Així com millorar la formació científica bàsica de la població, la gestió sostenible dels recursos i dels espais i, finalment, l’adquisició d’hàbits i actituds coresponsables envers el nostre entorn quotidià.

Programa:

Dijous 15 de maig, de 19 a 21 h
Què és la ciència ciutadana?
A càrrec de Josep Perelló (OpenSystemsUB) i Oficina de Ciència Ciutadana del BarcelonaLab

Les pràctiques de la ciència ciutadana recol·lecten i processen dades de manera col·lectiva. Presentarem l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona i t’informarem sobre aquesta manera d’entendre la recerca on la teva participació és essencial. Ens hi ajudes?


Dijous 12 de juny, de 19 a 21 h
Atrapa el Tigre! i Observadors del Mar
A càrrec de l’ICREA-Movement Ecology Laboratory (CEAB-CSIC, CREAF) i l’Institut de Ciències del Mar (CSIC)

Gràcies a l’app Tigatrapp hem construït el primer mapa participatiu de Catalunya del mosquit tigre. I si t’agrada el mar i ets bon observador, també hi pots participar registrant observacions de crustacis, esponges, ocells marins i contaminació. Vine i participa-hi!


Dijous 25 de setembre, de 19 a 21 h
Riu.net i Flora urbana i al·lèrgia, cooperes?
A càrrec del Freshwater Ecology Management Research (UB) i Punt d’Informació Aerobiològica (XAC-UAB)

Estem enllestint una app que servirà per saber l’estat ecològic dels rius de Catalunya. I n’estem plantejant una altra que ens ajudi a recollir dades de la flora urbana i l’estat anímic i simptomàtic del ciutadà que pateix al·lèrgies. Volem saber què et semblen.


Divendres 24 d’octubre, de 19 a 21 h
Mobilitat humana i altres experiments de comportament humà
A càrrec de ComplexitatLab (UB), OpenSystemsUB i ICREA-Movement Ecology Laboratory (CEAB-CSIC, CREAF)

Sabies que el teu comportament té patrons ben determinats? T’explicarem quins són i com podem capturar-los a través del projecte Bee-Path i d’altres experiments col·lectius. També desvetllarem alguns dels patrons de moviment dins d’una sala de Big Bang Data obtinguts amb la col·laboració de Counterest i Domestic Data Streamers.

Organitza:
BcnLab / CCCB