Taller i hackathó BIG DATA WEEK

  • BDW
25/07/2014

Taller i hackathó BIG DATA WEEK

Taller: 6 i 7 de maig
Hackató: 9, 10 i 11 de maig

Tot procés té un principi, un acte inaugural, i a Big Bang Data, aquest acte va precedir l’apertura oficial de portes. Dos dies abans de la inauguració, un taller sobre anàlisi, filtratge i visualització de dades estrenava l’Estació Beta amb les parets encara fent olor a pintura.

L’Oscar Marín d’Outliers i el Gerald Kogler de ZZZINC preparàven a un públic integrat per programadors, enginyers, científics de dades, emprenedors, dissenyadors, infografistes, politòlegs, sociòlegs o estudiants de física per a la Hackató del Big Data Week, que tindría lloc dos dies després en aquell mateix espai.

Fent servir la plataforma GitHub com a base, els talleristes van iniciar a molts dels assistents en el món de les dades. Es van presentar una sèrie de datasets (bases de dades); es van compartir estratègies d’adquisició de dades fent us de programes com el Google Refine; i es van analitzar les dades ordentant-les, filtrant-les i calculant-les amb Google Spreadsheet. Per a visualitzar les dades es va fer també una introducció a la cartografia, presentant conceptes, formats i eines, fent un exercici a partir del programa CartoDB.

El divendes 9 de maig a la tarda arrencava la primera sessió de la Hackató. Després d’una introducció a càrrec d’Oscar Marín, cada un dels assistents es va presentar. Alguns venien a ajudar en el que poguessin com a programadors amateurs, com dissenyadors o infografistes. Altres venien amb projectes incipients o ja començats i que necessitaven una empempta. En base als interessos de cada un es van crear sis grups que van treballar intensament durant tota la jornada de dissabte. L’equip d’Outliers va ajudar als equips a fer servir les eines, a conceptualitzar els projectes i afinar objectius, i finalment, el diumenge al matí va arribar el moment en el que es van presentar els sis projectes.

El primer en sortir a l’estrada fou el “Sismógrafo de la Generalitat”, orientat a descriure els canvis en la estructura organitzacional de la Generalitat. L’equip que el va desenvolupar estava composat per @algonpaje @conchacatalan @La_PARS, i la visualització resultant del Hackató pot consultar-se a http://www.ekonlab.com/?p=960.

El Sismoògraf

En segon lloc es va presentar FeliCity, un projecte fruit d’ @alfonsofonso @mogams @laias que es preguntava quins son els barris més innovadors de Barcelona en termes socials. Per això, es van contraposar la innovació social del barris (considerant horts ecològics urbans, per exemple), amb la renta i altres índexs socio-econòmics. La visualització que va sorgir en es pot veure a http://alfonsofonso.cartodb.com/viz/14c58640-d847-11e3-a282-0e230854a1cb/public_map

Felicity
La tercera proposta va ser BAAG (Barcelona As A Graph), pensada per a ajudar a la ciutadania a conèixer la ruta més curta per arribar a un destí. Per a això es va construir un graf amb totes les cantonades dels 4000 carrers de Barcelona. L’equip estava format per @Jordi_PL @ErCharbo i Guillem Soldevila, i el codi de la visualització pot trobar-se a https://github.com/Extintor/TransportBigDataWeek

Sex, Economy & Power at #PS14 va ser un altre dels projectes sorgits al Hackató del Big Data Week. Creat per @franciscoxes, aquesta petita recerca va buscar els vincles entre els grups que participaràn a la edició d’enguany del festival de música Primavera Sound amb el PIB dels seus països d’origen. La conclusió va mostrar que els paisos que ténen una presencia més forta són aquells que ténen també una industria musical més potent. La visualització d’aquests resultats pot veure´s a https://franciscoxec.cartodb.com/tables/bandapais_xlsx/public/map

Per altra banda, @arixha Isaac y Roc van desenvolupar Tweetopics, una iniciativa per geolocalitzar i classificar els tweets de #BCNBeats sobre un mapa.

El darrer en presentar-se va ser un projecte d’orientació artística: Babel-Quantic, desenvolupat per @QuelicBerga y Angel Manonelles, buscava crear rostres humans de manera generativa. Per això combinava aleatòriament quaranta cares de diferents races, amb la quantitat de nens nascut al món i l’abecedari que es feia servir al seu país. Amb el creuament d’aquestes dues variables, la forma de les cares prenia forma a partir dels diferents tipus d’alfabets. El projecte, basat en un altre anterior, pot veure’s a http://quelic.net/babel-quantic/

Babel Quantic

Deixa una resposta