Ciència ciutadana: power (and knowledge) to (and from) the people

  • Ciencia Ciutadana
28/07/2014

Ciència ciutadana: power (and knowledge) to (and from) the people

Trobada sobre ciència ciutadana, a càrrec de Josep Perelló
15 de maig | Estació Beta

El Big Data està modificant molts aspectes de la nostra realitat social. Gràcies a les possibilitats dels mitjans digitals i la facilitat de crear o accedir a determinats paquets de dades, està canviant la forma en la que generem coneixement.

Entre moltes d’altres activitats, l’Estació Beta alberga tertúlies i trobades on especialistes, professionals, emprenedors i gent interessada en general conversen sobre diferents temàtiques.

El primer d’aquests esdeveniments va tenir lloc el dijous 15 de maig i es va centrar en la ciència ciutadana. Josep Perelló, professor de física de la UB i expert en el vincle entre ciència i art, va explicar com la ciència ciutadana busca respondre de forma àgil a problemàtiques que planteja la ciutadania. Posa al ciutadà al centre del procés de recerca científica a l’hora de recollir, categoritzar i transcriure les dades. A partir d’aquesta metodologia participativa, busca empoderar a les persones per a que puguin modificar el seu entorn.

Amb els resultats de les recerques, per exemple, es poden escriure articles acadèmics d’impacte rellevant, tal com va succeïr amb “Home Computer Finds Rare Pulsar”, publicat a la prestigiosa revista científica Nature. D’aquesta manera es dona una democratització del coneixement, duent-lo més enllà de la universitat i tenint un impacte més gran en la societat.

Seguint aquesta lògica, a Barcelona s’ha creat la Oficina de Ciència Ciutadana BarcelonaLab, enmarcada dins el CCCB; o l’OpenSystems, un grup de recerca multidisciplinar adscrit a la Universitat de Barcelona. Des d’aquestes institucions s’han creat projectes com Bee-Path, una eina que estudia la mobilitat humana a través del seu registre gràcies a una app; o Urban Bees , un projecte que busca capturar i descriure la informació de les abelles gràcies a sensors instal·lats dins i fora de ruscos especialment dissenyats.

Deixa una resposta