CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA
Del 9 maig 2014 al 26 octubre 2014

ESPACIO FUNDACIÓN TELEFÓNICA, MADRID
Del 12 de març al 24 de maig 2015

ESPACIO FUNDACIÓN TELEFÓNICA, BUENOS AIRES
Del 2 de juliol al 28 de novembre 2015

BIG BANG DATA és un projecte que s’endinsa en el fenomen de l’explosió de dades en el qual estem immersos. Dels últims cinc anys ençà, existeix una àmplia consciència entre els sectors acadèmics, científics, les administracions, l’empresa i la cultura que generar, processar i, sobretot, interpretar dades està transformant radicalment la nostra societat.
info
Tots generem dades, des del dispositiu mòbil, a través dels sensors, de les xarxes socials, de fotografies i vídeos digitals, de registres de les transaccions de compra i dels senyals del GPS. La novetat és que cada vegada és més fàcil emmagatzemar i processar aquestes quantitats ingents de dades que detecten patrons (d’incidències, de comportament, de consum, de vot, d’inversió, etc.). Aquest fet està canviant completa i molt ràpidament la forma de presa de decisions a tots nivells.

Són les dades el nou petroli, una font de riquesa potencialment in­finita? Són la  munició que carrega les armes de vigilància massiva? O han de ser, per damunt de tot, una oportunitat, un instrument per al coneixement, la prevenció, l’eficiència i la transparència, una eina per construir una democràcia més transparent i participativa?

Participen en el projecte diferents creadors com Christopher Baker, Chris Jordan, Ingo Gunther , Erik Kessels, David Bowen, Aaron Koblin, Eric Fischer, Near Future Laboratory, Bestiario, investigadors, activistes, dissenyadors, educadors, analistes, cartògrafs, enginyers, economistes, arquitectes, comunicadors, programadors, periodistes i un llarg etcètera.

Nova línia d’exposicions Beta CCCB

El CCCB obre a la planta tercera un espai central per a projectes expositius que tracten de manera integrada la cultura del segle XXI i les grans transformacions de l’era digital.

BIG BANG DATA és la primera  d’aquesta sèrie de propostes que aborden les zones de fricció que aquests canvis comporten: des de la ciència, la innovació tecnològica i social, els reptes polítics, econòmics i culturals.

En els més de 5 mesos de durada de BIG BANG DATA, l’espai expositiu serà alhora una plataforma de trobada i debat al voltant d’aquest tema de màxima actualitat, que  acollirà tallers, hackatons, programes educatius i trobades de comunitats locals i internacionals.

COMISSARIS

Olga Subirós
Arquitecta, comunicadora estratègica, directora creativa en projectes de conceptualització i disseny d’exposicions, instal·lacions, escenografies, museus i institucions culturals.
info
Els seus projectes cerquen sempre la interacció del públic, al qual col·loca al centre del seu treball, introduint formes d’experiència noves i inesperades, en entorns transmèdia.

El 2006, amb Mona Kim (París), Todd Palmer (Chicago), i Simon Taylor (Londres), va fundar Program Collective, un estudi multidisciplinar i think-tank que opera internacionalment en el camp de l’arquitectura, l’art, el disseny, l’edició i l’anàlisi cultural.

Entre els seus darrers treballs destaquen: el disseny de les exposicions “Ferran Adrià & elBulli” (Barcelona-Londres-Boston, 2012-2014), “Pantalla Global” (CCCB i San Telmo Museoa de Sant Sebastià, 2012) i “¿Estàs preparat per a la televisió?” (MACBA, 2011); la instal·lació per a Dora García al pavelló espanyol de la Biennal  d’Art de Venècia 2011 i l’escenografia per al programa de televisió Die Klau Mich Show de l’artista Dora García a la Documenta (13) de Kassel 2012.

Col·labora al màster Nous Formats Expositius, d’Elisava (Universitat Pompeu Fabra) i al màster de Disseny Expositiu (Universitat Politècnica de Catalunya).

José Luis de Vicente
Periodista, comissari especialitzat en cultura digital, art i tecnologia.
info
Comissari, escriptor i investigador especialitzat en l’anàlisi dels espais culturals existents entre la tecnologia, la innovació social, l’art i el disseny.

Actualment duu a terme diversos programes d’investigació, com ara “Visualizar” (Medialab Prado, Madrid). És comissari de Sónar+D, àrea d’ innovació del festival Sónar (Barcelona), i és membre de l’equip de curadors de FutureEverything Festival (Manchester).
És membre fundador de Zzzinc, una consultoria especialitzada en la innovació per a entitats culturals.

Ha comissariat múltiples simposis i exposicions sobre art multimèdia, ciència i disseny: “Máquinas y Almas” (2008, Museo Reina Sofía), “Arcadia” y “Habitar” (2009, 2010, Laboral Centro de Arte), “Invisible Fields” (2011, Arts Santa Mònica) o “Playtime: Game Mythologies” (2012, Maison d’Ailleurs).

DIRECCIÓ D’ACTIVITATS

ZZZINC
zzzinc.net
Plataforma formada per comissaris, professors universitaris, investigadors independents i productors culturals.
Es tracta d’un laboratori experimental i un centre de recursos dedicat a generar pensament continuat sobre el paper de la innovació a l’àmbit de la cultura. Espai d’activitat i punt de trobada que mira de posar en contacte la comunitat local amb professionals i xarxes de coneixement internacionals que circulen temporalment per Barcelona.

CRÈDITS

Coproducció entre
CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA
FUNDACIÓN TELEFÓNICA

En el marc de
CCCB 20 Anys

L’exposició es pot visitar
Al CCCB (Barcelona) – Del 9 maig 2014 al 26 octubre 2014
A la Fundación Telefónica (Madrid) – Primavera 2015

Imatge inici: The Opte Project