Hackathó astronòmic: Un univers de dades

  • Hackathon astronómico
30/07/2014

Hackathó astronòmic: Un univers de dades

El hackathó astronòmic està dedicat a la astronomia i a les dades. Un univers de dades que ens mostren el nostre univers tal i com el coneixem, com una col·lecció de dades fascinants. Quants planetes coneixem? Quants d’aquests podrien tenir vida o fins i tot ser habitables? Quines són les seves característiques i a on es troben? Què ens expliquen les dades electromagnètiques? Convidem a tots els aficionats i professionals de l’astronomia i de les dades a participar durant tot el dissabte 11 d’Octubre al laboratori de l’exposició Big Bang Data.

La comunitat d’astrònoms té un intercanvi fluid de dades. L’ús comú és mantenir-lo privat per un any i després fer-lo públic. Aquest esperit Open Data és una de les bases per als avanços en aquest camp, i gràcies a això podem disposar de diversos datasets.

Per al hackathó astronòmic proposem treballar amb alguns datasets sobre exoplanetes i estrelles. Participaran especialistes en la matèria per a fer una introducció als diferents paràmetres dels datasets i resoldre dubtes durant l’activitat.

Aquí alguns datasets amb els que treballarem:
- Strasbourg astronomical Data Center alberga diversos projectes importants com Simbad, Vizier i Aladin (atles interactiu del cel).
- ESA Science Archives es l’arxiu astronòmic de les missions de l’ESA.
- The Extrasolar Planets Encyclopaedia és una base de dades de tots els planetes extrasolars coneguts fins el moment.
- NASA Exoplanet Archive és un catàleg astronòmic de dades públiques para la recerca i classificació d’exoplanetes.
- The habitable exoplanets cataloge és una col·lecció d’exoplanetes potencialment habitables.
- SDSS Data Release conté dades electromagnètiques sobre milers d’estrelles de la Via Làctea aconseguits a través d’espectroscòpia infraroja.
- NASA Image Gallery i SkyView Virtual Observatory són bancs d’imatges de la NASA lliures d‘ús.

Amb la col·laboració del CCCB LAB i Sebastián Pérez (Doctor en Astrofísica (Oxford, UK), Investigador Post-doctoral en el Núcleo Milenio Discos Protoplanetarios en la Universitat de Chile en el marc del projecte Anilla Cultural Latinoamérica Europa

Amb la introducció i assessorament presencial de l’astrònom Xavier Luri (Doctor i professor titular del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB i investigador de l’ICCUB/IEEC.)

Inscripcions, aquí.

Imatge: xkcd, CC BY-NC

Projecte: Hackathó astronòmic
Tipologia: Hackató
Organitza: ZZZINC i Outliers
Data: Dissabte 11 d’octubre de 11h a 20h

0 Comentari

Deixa una resposta