Taller “Quien Manda” a Big Bang Data amb CIVIO

  • Taller Civio
24/07/2014

Taller “Quien Manda” a Big Bang Data amb CIVIO

Més dades i major processament d’informació equival a un coneixement potencialment més exhaustiu sobre diferents fenòmens. Un d’ells és l’àmbit de la política. Des d’una banda, l’administració pública té molta més informació a l’hora de plantejar les seves polítiques, i de la mateixa manera, els ciutadans adquireixen tot un seguit d’eines per a conèixer millor de quina manera els seus governs gestionen els recursos públics.

Civio és una fundació que treballa per a que existeixi una transparència real i un lliure accés a les dades públiques per part de qualsevol ciutadà u organització. El divendres 23 de maig, la Eva Belmonte i el David Cabo, membres d’aquesta fundació, van dur a terme una conferència resumint les seves línies de treball, algunes mostres de les quals estàn exposades a la exposició Big Bang Data. Un cop presentat el seu treball, Civio va fer el dissabte 24 un taller basat en un dels seus projectes. Quién Manda es un mapa del poder a Espanya que te tres objectius: posar llum sobre els vincles entre allò públic i allò privat, estimular la regulació del lobby, i reclamar la publicació de les agendes de treball completes dels càrrecs públics, atenent especialment als contractes públics, les lleis a mida o a portes giratòries. Tot i que tal com expliquen, el govern espanyol no és gaire transparent, les fonts oficials que fan servir son el BOE (Boletín Oficial del Estado), el BORME (Boletín Oficial de Registro Mercantil), webs oficials d’organismes, institucions i empreses, i CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores).

Al taller, després d’haver-se conformat alguns grups en funció dels coneixements de cada participant, Civio va proposar realitzar dos projectes. Un d’ells consistia a fer servir una base de dades cedida per TV3, composada pels peus de foto d’imatges que apareixen al telenotícies, per veure la relació entre temes, polítics o personalitats. L’altre projecte es plantejava, buscant en diferents bases de dades i llocs web, dibuixar un mapa de poder relacionant consellers i lobbies. Aquí us deixem algunes imatges capturades de la visualització resultant:

Visualització CIVIO TV3

vis civio 1

CIVIO TV3 B

CIVIO TV3 C

Deixa una resposta