_BIG BANG DATA

04/12/2013

_BIG BANG DATA

_BIG BANG DATA és una exposició sobre la datificació del món comissariada per José Luis de Vicente i Olga Subirós, sota la direcció d’activitats de ZZZINC. El CCCB Lab oferirà fins a la seva inauguració, al maig del 2014, una finestra al procés de producció, a través d’una sèrie d’articles a càrrec dels comissaris que anticiparan les principals línies del contingut.

La producció de dades en volums massius és un dels fets fonamentals del nostre temps. Mentre que al llarg dels darrers quinze anys el cost d’emmagatzemar informació digital queia en picat, el nombre de dispositius i sensors que capten, produeixen i transmeten dades s’ha multiplicat exponencialment. Cada dia es generen 2,5 trilions de bits, i només el 2009 es van produir tantes dades com en tota la història de la humanitat fins aquell punt. L’explosió de dades creix de manera desenfrenada, sense que ningú en pugui veure el final.

Aquest oceà d’informació és preservat pel sector en auge dels Data Centers, la realitat material i tangible que s’amaga discretament darrere de la il·lusòria metàfora del Núvol. L’àmplia infraestructura industrial que es desplega per punts d’arreu del món emmagatzemant memòries, paraules, imatges i actes ja requereix el dos per cent del consum elèctric global, equivalent a la despesa energètica d’un país com Noruega.

Però el Big Data, a més d’una indústria, promet portar una transició fonamental en la història del coneixement. En l’última dècada s’ha disparat una percepció entre les institucions científiques i acadèmiques, les administracions governamentals o els que estan forjant nous llenguatges per a la comunicació sobre el fet que, després de l’explosió de dades, hi ha noves maneres de resoldre problemes i plantejar preguntes, i que aquestes poden servir per repensar radicalment com es practica la ciència, com es genera valor en l’economia o com s’organitza la política i la societat.

Les dades produïdes per xarxes de sensors en infraestructures o en tecnologies industrials, però també pels ciutadans a les xarxes socials, pels telèfons mòbils, les transaccions de targetes de crèdit i els dispositius GPS, es presenten avui com una oportunitat i una eina clau. Múltiples disciplines i àrees del coneixement, des de la física fins a l’urbanisme, la historiografia o la salut, estan explorant el potencial immens que radica a escorcollar volums d’informació detallada de què no havien disposat abans. Entendre’ls i fer-los entenedors també requereix un nou llenguatge i nous recursos expressius.

Notes on Matters Affecting the Health, Efficiency, and Hospital Administration of the British Army
Notes on Matters Affecting the Health, Efficiency, and Hospital Administration of the British Army (1858). De Florence Nightingale. Font: Wikimedia Commons

Una cultura data-driven serà una cultura també eminentment política. Les dades poden ser un element central per promoure una democràcia més neta i participativa, i uns models de gestió administrativa més eficaços. Tanmateix, també es poden fer servir com a armes per instaurar un estat de vigilància massiva sense precedents. L’accés a les dades, el dret al seu ús i el valor que aquestes contenen se situen en el centre de múltiples conflictes contemporanis: des de la lluita per la transparència fins a les repercussions polítiques de les filtracions de Wikileaks o el cas Snowden, passant per la mercantilització de la intimitat que exerceixen els gegants de Silicon Valley.

Les dades, tal com ens diuen sovint els emprenedors tecnològics, són el nou petroli, una font potencial de riquesa infinita? O han de ser abans que res una eina per a una nova cultura política basada en la transparència i la rendició de comptes? Com ens forcen a revisar la nostra noció tradicional de privacitat? En comptes de conformar-nos a ser simplement consumidors passius, o acceptar sense resistència que ens converteixin en productes gràcies als qual venen i mercantilitzen la nostra intimitat, podrem ser productors de dades actius, crítics i implicats?

Entre el maig i l’octubre del 2014, el projecte BIG BANG DATA explorarà al CCCB els efectes del tsunami de dades, de les innovacions tecnològiques que l’han facilitat i del seu impacte sobre la ciència, la cultura, la política i la societat.

Open Street Map, per Eric Fischer
Open Street Map. De Eric Fischer. Fuente: Wikimedia Commons

BIG BANG DATA és la primera entrega de BETA, una sèrie de projectes que explora els espais en crisi avui en la intersecció de la ciència, la innovació tecnològica, la cultura i la societat. Durant més de cinc mesos, la sala d’exposicions de la planta 3 del CCCB es convertirà en una «institució temporal» que combina la part expositiva amb els processos de producció i reflexió, amb l’objectiu d’oferir als visitants els elements necessaris per interpretar àmbits emergents que tenen un impacte molt directe sobre les seves vides avui.

L’exposició combinarà projectes d’art i disseny, documentació històrica, prototips de nous serveis i tecnologies i entrevistes amb experts d’arreu del món. Però, a més, la sala de l’exposició també inclourà en el seu interior un espai laboratori amb investigadors en residència en què se celebraran activitats i projectes participatius al llarg dels cinc mesos de durada de Big Bang Data.

BIG BANG DATA inclou un extens programa d’activitats a través de tallers, «hackatons», activitats educatives per a diferents públics i trobades de comunitats locals. El projecte se celebra en conjunció amb altres projectes, com la Big Data Week –una xarxa d’esdeveniments que tindrà lloc en vint-i-cinc ciutats d’arreu del món– i tindrà presència en molts dels diferents festivals, congressos i fires del calendari de la ciutat.

El CCCB LAB oferirà fins a la inauguració de l’espai, al maig del 2014, una finestra al procés de producció de BIG BANG DATA, a través d’una sèrie d’articles a càrrec dels seus comissaris, que exploraran en profunditat les idees principals al voltant de les quals s’articularà el projecte.

1 Comentari

  1. Ramon Llorens Moreno Respondre

    Es imprescindible entender la exposición, si hace falta verla 2 veces, se hace. Es la realidad del día de hoy, y pronto con el “Internet de las cosas”, habrá que hacer una nueva Exposición quizás el doble de grande.
    Genial, simplemente Genial. Me ha gustado mucho. Hay que aprender mucho todavía.

    Twitter: @rllorens314

    Os felicito de verdad.

Deixa una resposta